Keru

KERU-YHTEISÖJÄÄKAAPPI

Keru on kaikille avoin yhteisöjääkaappi, joka sijaitsee Setlementtitalolla, Kalliossa, Helsingissä. Tällä konseptilla pyritään vähentämään ruokahävikkiä ja tukemaan kestävää ruokakulttuuria. Keru tarjoaa helpon tavan osallistua ratkaisemaan maailmanlaajuista ruokahävikkiongelmaa. Se on avoin ja käytettävissä jokaiselle, joka haluaa jakaa ja/tai noutaa ruokaa.

Yhteisöjääkaappi avautuu pilottikokeilun käynnistyessä 3.9.2018 (pilotti jatkuu 2.12.2018 saakka). Muotoilu on tärkeässä roolissa osana Keru-konseptia ja -kokeilua. Pilottikokeilun tarkoituksena on kerätä kokemusta palvelusta, kehittää toimintamallia ja mahdollisesti jatkaa projektia kokeilujakson jälkeen. Projektia pyörittävät Waste Food Crew:n muotoilijat, ruoka-aktivistit ja vapaaehtoiset yhteistyössä Setlementtiliiton kanssa. Inspiraation lähteenä projektille ovat olleet menestyksekkäät ruuanjakoprojektit ympäri Eurooppaa.

MITEN KERU TOIMII?

Keru-yhteisöjääkaappiin voivat yritykset ja yksityishenkilöt lahjoittaa ruokaa, joka on vaarassa joutua hävikkiin. Vapaaehtoisvoimin keräämme lähialueella sijaitsevilta yhteistyökumppaneiltamme jaettavaksi soveltuvia elintarvikkeita ja ruoka-annoksia. Yhteistyökumppaneihimme kuuluu kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Ruuan noudot tapahtuvat 7 kertaa viikossa sopimuksen mukaisesti. Mukaan Kerun ruuan lahjoittajaksi pääsee ottamalla yhteyttä Waste Food Crew:n tiimiin.

Ruokaa voi Kerukaapista noutaa kuka tahansa tarvitseva. Emme kerää noutajien henkilötietoja tai edellytä noutajilta Keru-yhteisöjääkaapin sääntöjen noudattamisen lisäksi muuta. Meille tärkeintä on, että ruoka tulee käyttöön ja hävikin määrä väheneen. Huolehdimme Kerukaapin siisteydestä säännöllisesti viikottain tai tarpeen mukaan useamminkin.

Toiminnallamme haluamme kehittää modernia ruokakulttuuria ja edistää yhteisöllisyyttä. Tämän vuoksi järjestämme myös mm. kuukausittain hävikkiruoka-aiheisia kokkaustyöpajoja vaihtuvilla teemoilla. Keru-konseptin avulla tutkimme mahdollisuuksia vähentää ruokahävikkiä ja lisätä ympäristötietoisuutta arkisten valintojen ja toiminnan suhteen. Ruokahävikin vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista torjua ilmastonmuutosta.

Näin Keru-yhteisöjääkaappi toimii:

1. Lahjoita syöntikelpoinen ylijäämäruoka yhteisöjääkaappiin

2. Ylijäämäruoka kierrätetään ravinnoksi ja pääsee käyttöön

3. Noudamme ylijäämäruokaa säännöllisesti sopimuskumppaneiltamme

4. Yhteisöjääkaapista voi kuka tahansa tarvitseva noutaa ruokaa

5. Huolehdimme Kerukaapin siisteydestä säännöllisesti

6. Ilmasto, ympäristö ja läheisesi kiittävät

MITEN LAHJOITTAA RUOKAA?

Sopimuslahjoittajina toimivien kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi yksityishenkilötkin voivat lahjoittaa Kerukaappiin ylimääräiseksi jäänyttä ruokaa. Kerukaappi koostuu jääkaapista, pakastimesta ja kuivaelintarvikehyllystä, joten voimme ottaa vastaan monenlaista ruokaa. Ennen ruuan jättämistä Kerukaappiin lahjoittajien tulee tutustua huolellisesti Kerun ohjeisiin ja sääntöihin. Siten voimme varmistaa jaettavan ruuan turvallisuudesta. Ruuan laadun varmistamiseksi lahjoittajan tulee ensimmäiseksi kysyä itseltään seuraavat kysymykset:

A: Onko ruoka vaarassa joutua poisheitettäväksi?

B: Onko ruoka aistinvaraisesti tarkasteltuna tuoretta?

C: Onko ruoka syöntikelpoista vielä seuraavat 24 tuntia?

D: Vastaako ruoka Kerun ohjeistusta?
(tarkemmat ohjeet löytyvät Kerukaapin yhteydestä)

E: Onko ruoka pakattu asianmukaisesti?

Lahjoittajien vastuulla on huolehtia, että lahjoitettu ruoka syöntikelpoista ja säilytetty asianmukaisesti. Mikäli vastaus kaikkiin esitettyihin kysymyksiin on KYLLÄ, on ruoka soveltuvaa lahjoitettavaksi.

Tämän jälkeen ruoka tulee punnita ja lahjoitukseen liittyvät tiedot tulee täyttää Kerukaapin yhteydessä olevaan kansioon. Mikäli ruoka ei ole alkuperäispakkauksessa, se tulee merkata Kerukaapin yhteydestä löytyvillä tarroilla mahdollisten allergeenien varalta. Tämän jälkeen ruoka voidaan laittaa tarjolle sille soveltuvalle paikalle (tarkista lämpötilavaatimukset tarvittaessa kansiostamme). Otamme mielellämme vastaan lahjoittajien palautetta, jotta voimme kehittää Kerun toimintaa.

RUUAN LAHJOITUS KERULLE
1. Kysy itseltäsi

Onko ruoka vaarassa joutua pois heitettäväksi?

Onko ruoka aistinvaraisesti tarkistettuna tuoretta?

Onko ruoka syöntikelpoista vielä seuraavat 24 tuntia?

Vastaako ruoka Kerukaapin ohjeistusta?

Onko ruoka pakattu asianmukaisesti?

2. Punnitse ruoka
3. Täytä tiedot kansioon
4. Laita ruoka kaappiin

MITEN NOUTAA RUOKAA?

Keru-yhteisöjääkaapista ovat tervetulleita noutamaan ruokaa kaikki kiinnostuneet. Me emme kerää noutajien henkilötietoja. Ainoa vaatimus ruuan noutoon on, että Kerun käyttöohjeita noudatetaan huolellisesti. Ruuan noutajien tulee ennen ruuan noutoa perehtyä huolellisesti vastuuseensa. Ruuan noutajien tulee noudettaessa tarkistaa ruuan kunto. Mikäli ruoka ei ole alkuperäispakkauksessa tulee ruokaan merkittyjen tietojen lisäksi suosittaa aistinvarainen tarkistus: onko ruoka väriltään / tuoksultaan / ulkonäöltään hyväkuntoista?

Mikäli ruoka on sopivaa ja hyväkuntoista, tulee se punnita ja tarvittavat tiedot kirjata ylös oranssiin nouto-kansioon. Tämän jälkeen ruuan voi noutaa ja ottaa käyttöön. Otamme mielellämme vastaan ruuan noutajilta palautetta, jotta voimme kehittää Kerun toimintaa. Kaikista väärinkäytöksistä tulee ilmoittaa Waste Food Crew:lle.

RUUAN NOUTO KERUSTA
1. Perehdy vastuuseesi

Lue Kerukaapin ohjeet huolellisesti

2. Tarkista ruuan kunto
3. Punnitse ruoka
4. Täytä tiedot kansioon

KERUN SIJANTI & AUKIOLOAJAT

Keru-yhteisöjääkaappi sijaitsee Kalliolan Setlementtitalon ala-aulassa osoitteessa Sturenkatu 11, Helsinki. Keru on avoinna ruuan lahjoittamista ja noutamista varten 3.9.2018 lähtien Kalliolan Setlementtitalon aukioloaikoina:

Aukioloajat:
Maanantai – Torstai 8:00 – 20:00
Perjantai 8:00 – 19:00
Lauantai & Sunnuntai 10:00 – 16:00

Osoite:
Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki