Keru
Kuva / photo: AG-kuvat

KERU-YHTEISÖJÄÄKAAPPI

Keru on kaikille avoin yhteisöjääkaappi, joka sijaitsee Setlementtitalolla, Kalliossa, Helsingissä. Toiminnan tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja tukea kestävää ruokakulttuuria. Keru tarjoaa helpon tavan osallistua ratkaisemaan maailmanlaajuista ruokahävikkiongelmaa. Se on avoin ja käytettävissä jokaiselle, joka haluaa jakaa ja/tai noutaa ruokaa.

Keru-yhteisöjääkaappi avautui pilottikokeilun käynnistyessä 3.9.2018 (pilotti jatkuu toistaiseksi). Muotoilu on tärkeässä roolissa osana Keru-konseptia ja -kokeilua. Pilottikokeilun tarkoituksena on kerätä kokemusta palvelusta, kehittää toimintamallia ja mahdollisesti jatkaa projektia kokeilujakson jälkeen. Projektia pyörittävät Waste Food Crew -työryhmän muotoilijat, kaupunki-aktivistit ja vapaaehtoiset yhteistyössä kumppaninsa Setlementtiliiton kanssa. Inspiraation lähteenä projektille ovat menestyksekkäät ruuanjakoprojektit ympäri Eurooppaa.

MITEN KERU TOIMII?

Yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt lahjoittaa Keru-yhteisöjääkaappiin ruokaa, joka on vaarassa joutua hävikkiin. Noudamme vapaaehtoisvoimin lähialueella sijaitsevilta yhteistyökumppaneiltamme jaettavaksi soveltuvia elintarvikkeita ja ruoka-annoksia. Yhteistyökumppaneihimme kuuluu kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Ruuan noudot tapahtuvat 7 kertaa viikossa sopimuksen mukaisesti. Mukaan Kerun ruuan lahjoittajaksi pääsee ottamalla yhteyttä Waste Food Crew -työryhmään.

Kerulta voi noutaa ruokaa kuka tahansa tarvitseva. Emme kerää noutajien henkilötietoja tai edellytä noutajilta Keru-yhteisöjääkaapin sääntöjen noudattamisen lisäksi muuta. Meille tärkeintä on, että ruoka tulee käyttöön ja hävikin määrä vähenee. Huolehdimme Keru-yhteisöjääkaapin siisteydestä säännöllisesti viikottain tai tarpeen mukaan useamminkin.

Toiminnallamme haluamme kehittää urbaania ruokakulttuuria ja edistää yhteisöllisyyttä. Tämän vuoksi järjestämme erilaisia kiertotalousaiheisia työpajoja, hävikkiruoka-aiheista kokkausta ja muita tapahtumia. Keru-konseptin avulla tutkimme mahdollisuuksia vähentää ruokahävikkiä ja lisätä ympäristötietoisuutta arkisten valintojen ja toiminnan suhteen. Ruokahävikin vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista torjua ilmastonmuutosta.

Näin Keru-yhteisöjääkaappi toimii:

1. Lahjoita syöntikelpoinen ylijäämäruoka yhteisöjääkaappiin

2. Ylijäämäruoka kierrätetään ravinnoksi ja pääsee käyttöön

3. Noudamme ylijäämäruokaa säännöllisesti sopimuskumppaneiltamme

4. Yhteisöjääkaapista voi kuka tahansa tarvitseva noutaa ruokaa

5. Huolehdimme Kerukaapin siisteydestä säännöllisesti

6. Ilmasto, ympäristö ja läheisesi kiittävät

MITEN NOUTAA RUOKAA?

RUUAN NOUTO KERUSTA
1. Perehdy vastuuseesi

Lue Kerukaapin ohjeet huolellisesti

2. Tarkista ruuan kunto
3. Punnitse ruoka
4. Täytä tiedot kansioon

Keru-yhteisöjääkaapista ovat tervetulleita noutamaan ruokaa kaikki kiinnostuneet. Me emme kerää noutajien henkilötietoja. Ainoa vaatimus ruuan noutoon on, että Kerun sääntöjä ja ohjeistuksia noudatetaan huolellisesti. Ruuan noutajien tulee ennen ruuan noutoa perehtyä huolellisesti vastuuseensa. Ruuan noutajien tulee noudettaessa tarkistaa ruuan kunto. Mikäli ruoka ei ole alkuperäispakkauksessa tulee ruokaan merkittyjen tietojen lisäksi suosittaa aistinvarainen tarkistus: onko ruoka väriltään / tuoksultaan / ulkonäöltään hyväkuntoista?

Mikäli ruoka on sopivaa ja hyväkuntoista, tulee se punnita ja tarvittavat tiedot kirjata ylös oranssiin nouto-kansioon. Tämän jälkeen ruuan voi noutaa ja ottaa käyttöön. Otamme mielellämme vastaan ruuan noutajilta palautetta, jotta voimme kehittää Kerun toimintaa. Kaikista väärinkäytöksistä tulee ilmoittaa Waste Food Crew -työryhmälle.

KERUN SIJANTI & AUKIOLOAJAT

Keru-yhteisöjääkaappi sijaitsee Kalliolan Setlementtitalon Naapuruustiloissa osoitteessa Sturenkatu 11, Helsinki. Keru on avoinna ruuan lahjoittamista ja noutamista varten 3.9.2018 lähtien Kalliolan Setlementtitalon aukioloaikoina:

Aukioloajat:
Maanantai – Perjantai 8:00 – 20:00
Lauantai & Sunnuntai 10:00 – 16:00

Keru-yhteisöjääkaapi on suljettu toistaiseksi koronavirus-tilanteen vuoksi.

Osoite:
Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki