Keru
Kuva / photo: AG-kuvat

KERU-YHTEISÖJÄÄKAAPPI

Yhteisöjääkaappi on kaikille avoin tila ja yhteisö. Se on käytettävissä jokaiselle, joka haluaa jakaa ja/tai noutaa ylijäämäruokaa. Toiminnan tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja tukea kestävää ruokakulttuuria. Yhteisöjääkaappi tarjoaa helpon tavan osallistua ratkaisemaan maailman ilmasto- ja  ruokahävikkiongelmaa.

Ensimmäinen yhteisöjääkaappi Keru avautui pilottikokeilun käynnistyessä 3.9.2018 Setlementtitalolla, Helsingin Kalliossa. Tämän Keru-yhteisöjääkaappi -pilottikokeilun tarkoituksena oli kerätä kokemusta palvelusta, kehittää toimintamallia ja mahdollisesti jatkaa toimintaa 2.2.2020 päättyneen pilottijakson jälkeen. Inspiraation lähteenä projektille olivat menestyksekkäät ruuanjakoprojektit ympäri Eurooppaa. Muotoilu on ollut tärkeässä roolissa tämän yhteisöjääkaappi-konseptin kehityksessä ja toteuksessa. Pilottiprojektin toteutti kaupunki-aktivisteista koostuva Waste Food Crew -työryhmä muotoilija Heidi Upan johdolla. Mukana oli kymmeniä vapaaehtoisia ja pääyhteistyökumppanina Setlementtiliitto. Hankkeen tuotoksina syntyneet materiaalit ja työkalut julkaistaan communityfridge.info -alustalla vuoden 2020 loppuun mennessä.

Pilottijakson jälkeen toimintaa jatkuu Keru-yhteisöjääkaappi ry:n vetämänä ja toimintaan liittyvää tiedotusta voi seurata yhdistyksen Facebook-sivuilla ja Instagramissa.

MITEN KERU TOIMII?

Yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt lahjoittaa yhteisöjääkaappiin ruokaa, joka on vaarassa joutua hävikkiin. Noudamme vapaaehtoisvoimin lähialueella sijaitsevilta yhteistyökumppaneiltamme jaettavaksi soveltuvia elintarvikkeita ja ruoka-annoksia. Yhteistyökumppaneihimme kuuluu kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Ruuan noudot tapahtuvat 7 kertaa viikossa sopimuksen mukaisesti. Mukaan yhteisöjääkaapin ruuan lahjoittajaksi pääsee ottamalla yhteyttä Waste Food Crew -työryhmään.

Yhteisöjääkaapista voi noutaa ruokaa kuka tahansa tarvitseva. Emme kerää noutajien henkilötietoja tai edellytä noutajilta yhteisöjääkaapin sääntöjen noudattamisen lisäksi muuta. Meille tärkeintä on, että ruoka tulee käyttöön ja hävikin määrä vähenee. Yhteisöjääkaapin siisteydestä huolehditaan säännöllisesti viikottain tai tarpeen mukaan useamminkin.

Toiminnallamme haluamme kehittää urbaania ruokakulttuuria ja edistää yhteisöllisyyttä. Tämän vuoksi järjestämme erilaisia kiertotalousaiheisia työpajoja, hävikkiruoka-aiheista kokkausta ja muita tapahtumia. Yhteisöjääkaappi-konseptin avulla tutkimme mahdollisuuksia vähentää ruokahävikkiä ja lisätä ympäristötietoisuutta arkisten valintojen ja toiminnan suhteen. Ruokahävikin vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista torjua ilmastonmuutosta.

Näin yhteisöjääkaappi toimii:

1. Lahjoita syöntikelpoinen ylijäämäruoka yhteisöjääkaappiin

2. Ylijäämäruoka kierrätetään ravinnoksi ja pääsee käyttöön

3. Noudamme ylijäämäruokaa säännöllisesti sopimuskumppaneiltamme

4. Yhteisöjääkaapista voi kuka tahansa tarvitseva noutaa ruokaa

5. Huolehdimme yhteisökaapin siisteydestä säännöllisesti

6. Ilmasto, ympäristö ja läheisesi kiittävät

MITEN NOUTAA RUOKAA?

RUUAN NOUTO YHTEISÖJÄÄKAAPILTA
1. Perehdy vastuuseesi

Lue yhteisöjääkaapin ohjeet huolellisesti

2. Tarkista ruuan kunto
3. Punnitse ruoka
4. Täytä tiedot kansioon

Yhteisöjääkaapista ovat tervetulleita noutamaan ruokaa kaikki kiinnostuneet. Me emme kerää noutajien henkilötietoja. Ainoa vaatimus ruuan noutoon on, että sääntöjä ja ohjeistuksia noudatetaan huolellisesti. Ruuan noutajien tulee ennen ruuan noutoa perehtyä huolellisesti vastuuseensa. Ruuan noutajien tulee noudettaessa tarkistaa ruuan kunto. Mikäli ruoka ei ole alkuperäispakkauksessa tulee ruokaan merkittyjen tietojen lisäksi suosittaa aistinvarainen tarkistus: onko ruoka väriltään / tuoksultaan / ulkonäöltään hyväkuntoista?

Mikäli ruoka on sopivaa ja hyväkuntoista, tulee se punnita ja tarvittavat tiedot kirjata ylös oranssiin nouto-kansioon. Tämän jälkeen ruuan voi noutaa ja ottaa käyttöön. Otamme mielellämme vastaan ruuan noutajilta palautetta, jotta voimme kehittää yhteisöjääkaapin toimintaa. Kaikista väärinkäytöksistä tulee ilmoittaa Waste Food Crew -työryhmälle.

SIJANTI & AUKIOLOAJAT

Keru-yhteisöjääkaappi sijaitsee Kalliolan Setlementtitalon Naapuruustiloissa osoitteessa Sturenkatu 11, Helsinki. Se on avoinna ruuan lahjoittamista ja noutamista varten Kalliolan Setlementtitalon aukioloaikoina:

Normaalit aukioloajat:
Maanantai – Perjantai 8:00 – 20:00
Lauantai & Sunnuntai 10:00 – 16:00

Tarkistathan kulloinkin voimassaolevat aukioloajat Setlementtitalolta tai Keru-yhteisöjääkaappi ry:n Facebook-sivuilta tai Instagramista.

Osoite:
Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki