Keru

KERU TESTASI UUTTA KONSEPTIA 3KK: TULOKSET YLLÄTTIVÄT

LEHDISTÖTIEDOTE 11.12.2018

Itsenäisen Waste Food Crew -työryhmän luotsaama KERU-yhteisöjääkaappi aloitti toimintansa 3.9.2018 kolmen kuukauden pilotointijaksolla Helsingin Kalliossa, Kalliolan Setlementtitalon ala-aulassa. Kyseessä on yhteisöjääkaappi, jonne kuka tahansa voi lahjoittaa ruokaa, joka muuten olisi vaarassa joutua heitetyksi pois. Samoin kuka tahansa halukas voi myös maksutta noutaa Kerukaapista sinne lahjoitettua ruokaa. Ainoa edellytys on, että Kerukaapin sääntöjä noudatetaan – niihin kuuluu, että noudot ja lahjoitukset tietoineen kirjataan Kerukaapilla sijaitseviin kansioihin. Yksityishenkilöiden lahjoitusten lisäksi Kerukaappiin noudetaan päivittäin vapaaehtoisvoimin ylijäämäruokaa lähialueiden kaupoista.

Taustalla huoli ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista

Keru-yhteisöjääkaapin toiminnan taustalla on halu tuoda esiin hävikkiin joutuvan ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Ruoan poisheittäminen mm. voimistaa ilmastonmuutosta ja rehevöittää vesistöjä. Kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin jossain ruokaketjun vaiheessa: ruokahävikkiä syntyy vuosittain 1.4 miljardia tonnia ja sillä voitaisiin ruokkia 2 miljardia ihmistä (World vision 2017). Suomessa ruokahävikkiä syntyy 450 miljoonaa kiloa vuodessa – keskimäärin 20 kg per henkilö. Kotitalouksissa syntyy 30 prosenttia ruokahävikistä. Pelkästään kotitalouksista vuosittain pois heitetyn ruuan määrä on vastaa ilmastovaikutuksiltaan 100 000 auton vuodessa tuottamia päästöjä (Luke).

“Teollisuuden ja kaupan puolella ruokahävikin määrää on onnistuttu pienentämään eri toimenpiteillä ja prosesseja tehostamalla. Kotitalouksien prosentti ei vielä ole juurikaan pienentynyt ja siksi tarvitaan tekoja, jotka vaikuttavat erityisesti kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin pienentämiseen.” kertoo ympäristökasvattaja ja Keru-yhteisöjääkaapin perustajäsen Mari Sahlstén.

Keru-yhteisöjääkaapin pilotointi

Keru-yhteisöjääkaappi on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sekä kaikille avoin tila ja yhteisö. Toiminnan avulla halutaan yhdistää eri ihmisryhmiä, jakaa inspiraatiota ja kannustaa pohdintoihin yksittäisten tekojen ja valintojen ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Keru-yhteisöjääkaapin pilotoinnilla haluttiin testata Suomen oloissa uutta, osallistavaa ja yhteisöllistä toimintamallia.

Konseptissa on kiinnitetty paljon huomiota kävijöille miellyttävän ja positiivisen kokemuksen rakentamiseen. ”Syyskuussa järjestimme kokeilumielessä myös kaksi suurempaa ruuanjako-tapahtumaa saatuamme yhteistyökumppaniltamme suurempia määriä kertalahjoituksia. Tällöin 600-800 kg ruokaa löysi nopeasti uuteen kotiin. Näiden kokeilujen jälkeen päädyimme kuitenkin siihen, että emme järjestä enää jakotapahtumia, sillä niiden aikana muodostui jonoja ja kaikille paikalle tulleille ei välttämättä riittänyt jaettavaa ruokaa. Tämän vuoksi olemme siirtyneet tiedottamaan suuremmista jaettavista eristä omien viestintäkanaviemme, kuten esimerkiksi Facebook-sivujemme kautta. Viestinnällä ja päivittäisillä, pitkähköillä aukioloajoilla lahjoitettu ruoka on saatu jaettua sujuvammin ja meille resurssitehokkaammin”, toteaa muotoilija ja Keru-yhteisöjääkaapin toinen perustajajäsen Heidi Uppa.

Pilotoinnin tavoitteena on ollut testata konseptin toimivuutta. Aloittaessa ei tiedetty miten paljon ruokalahjoituksia saataisiin, millaista ruokaa lahjoitettaisiin tai miten paljon kävijöitä tulisi olemaan. “Ruokalahjoitukset ovat meille jokapäiväinen iloinen yllätyksen aihe, sillä emme koskaan tiedä etukäteen mitä saamme jaettavaksi. Eniten kauttamme on jaettu hedelmiä, vihanneksia, leipää ja maitotuotteita.” summaa Mari Sahlstén. Kerukaapin toiminta on säännöllistä ja organisoitua: noin 50 vapaaehtoisen voimin hoidetaan mm. päivittäinen siivous, ruokalahjoitusten noudot ja järjestetään tapahtumia. “Haluamme toiminnallamme nostaa ruuan arvostusta ja siksi näemme paljon vaivaa sen eteen, että jokainen lahjoituksena saamamme ruokapakkaus päätyisi käyttöön ja ravinnoksi. Haluamme olla innostava ja inspiroiva esimerkki myös muille, siksi jaamme esimerkiksi reseptivinkkejä nettisivuillamme.”, jatkaa Mari Sahlstén.

Positiiviset kokemukset Keru-yhteisöjääkaapin pilotoinnista

Keru-yhteisöjääkaappi on saanut myönteisen vastaanoton, sana on kiirinyt ja monet ovat löytäneet itsepalveluperiaatteella toimivan ruuan kierrätyspisteen. “On mahtavaa, että niin monet ovat löytäneet meidät. Emme kerää kävijöiden henkilötietoja mutta olemme toki tutustuneet moniin heistä näiden ensimmäisten kuukausien aikana ja siten osaamme sanoa, että heihin kuuluu erilaisia kävijäryhmiä: nuoria ja opiskelijoita, eläkeläisiä, lapsiperheitä, maahanmuuttajia, turisteja ja paljon myös ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Suurin osa kävijöistä asuu tai liikkuu tässä Kallion ja Alppilan alueella mutta joitakin kävijöitä tulee kauempaakin.”, toteaa Heidi Uppa.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana Keru-yhteisöjääkaappi on kirjattujen tietojen perusteella toimintansa ja tapahtumiensa kautta saanut 6 176 kävijää ja kierrättänyt eteenpäin 11 002 kg ruokaa. Tämä on yllättänyt täysin toiminnasta vastaavan työryhmän. Heidi Uppa iloitsee: “Kävijöiltä saatu palaute on myös ollut lähes poikkeuksetta positiivista ja kannustavaa. Kauttamme moni on saanut uusia ystäviä, löytänyt merkityksellistä vapaaehtoistyötä tai havahtunut pohtimaan ruokavalintojensa vaikutuksia. Monet ovat kiitelleet toimintaideamme ja lämmintä tunnelmaa. Myönteisten ilmasto- ja ympäristövaikutusten lisäksi kävijämme ovat olleet ilahtuneita saadessaan säästöjä ruokamenoihinsa ja inspiraatiota ruuanlaittoon.” Kävijät ovat palautteissaan luonnehtineet kokemuksiaan mm. seuraavasti:

“Aina jää hyvä mieli. Tulee juteltua uusien ihmisten kanssa”
“Tuonut suuresti iloa ja säästöä. Luovuutta ruuanlaittoon!”
“Helppoa, mukavaa, ohjeet selkeä, tapaa uusia ihmisiä, kiva tunnelma.“
“Helppoa, olo tervetullut.”
“Keru on saanut ajattelemaan enemmän hävikkiruokaan liittyviä asioita ja tietoa on voinut jakaa muillekin”.

Kalliolan Setlementin toiminnanjohtajan Heidi Nygrenin mukaan ”Keru-yhteisöjääkaappi on ollut kiinnostava ja tervetullut lisä Setlementtitalon toimintoihin. Meidän yhteisiin arvoihimme kuuluu yhteisöllisyyden, yhdenvertaisuuden ja kiertotalouden ratkaisuiden lisääminen sekä naapuruustoiminnan vahvistaminen. Keru-yhteisöjääkaapin toiminta sopii hyvin näihin arvoihin.”

Toiminnalle etsitään aktiivisesti rahoitusta

“Toimimme tällä hetkellä täysin vapaaehtoistyön pohjalta ja ilman pidempiaikaista rahoitusmallia. Toivomme kovasti saavamme rahoitusta toiminnan jatkamiseksi, vakiinnuttamiseksi ja kehittämiseksi, sillä pidemmällä tähtäimellä emme pysty toimimaan ilman ulkopuolista rahoitusta. Rahoituksen löytäminen onkin tällä hetkellä suurin haasteemme. Pilotin aikana huomasimme, että konseptimme on hyvä, tarpeellinen ja toimiva mutta toimintaa työlästä ylläpitää. Jatkamme tällä hetkellä pilotointia kuukausi kerrallaan eteenpäin ja toivomme kovasti, että toimintamme voisi jatkua. Etsimme parhaillaan aktiivisesti vaihtoehtoja toiminnan rahoittamiseksi.” toteavat Mari Sahlstén ja Heidi Uppa toiveikkaana.

Keru-yhteisöjääkaappi on toistaiseksi avoinna joka päivä Kalliolan setlementtitalon aukioloaikojen mukaisesti: ma–to 8–20.00, pe 8–19.00 ja la–su 10–16.00. Keru on joulutauolla Setlementtitalon ollessa suljettuna 22.12.2018 – 1.1.2019. 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Heidi Uppa, Keru-yhteisöjääkaapin perustajajäsen / PR ja viestintävastaava, puh. 050 320 5768, heidi.uppa@aalto.fi

Keru-yhteisöjääkaappi
Käyntiosoite: Kalliolan Setlementtitalo (ala-aula), Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
https://kerukaappi.fi/fi/
https://www.facebook.com/Keruyhteisojaakaappi
#keruyhteisöjääkaappi
#kerucommunityfridge
#kerukaappi

AJANKOHTAISTA