Keru

MITEN OSALLISTUA RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISEEN?

Kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin (UNEP 2017). Ruokahävikki aiheuttaa  päästöjä, jotka lisäävät ilmaston lämpenemistä, rehevöittää vesistöjä (Luke 2018) ja lisäksi luontoon joutuvat ruokapakkaukset saattavat tulla eläinten syömiksi tai jäädä eläimiin kiinni. Pelkästään muovijäte tappaa miljoona vesilintua vuodessa. 

Suurin osa kotitalouksien synnyttämästä ruokahävikistä johtuu siitä, ”ettei ruokaostoksia suunnitella tai ruokailusuunnitelmat muuttuvat”. Suomessa ruokahävikistä aiheutuu vuosittain noin 131 miljoonan euron tappiot.

Vähentämällä hävikkiä voit myös vaikuttaa ympäristön ja ilmaston tilaan. Näin voit tehdä esimerkiksi ostamalla vain sen mitä syöt, tai käyttämällä tähteeksi jäänyt ruoka seuraavassa ateriassa.Myös kiinnittämällä huomiota pakkausmerkintöihin on mahdollista tehdä merkittäviä säästöjä. 

Parasta ennen -päivämäärä ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -merkinnällä varustettuja tuotteita tulisi poisheittämisen sijaan tutkia aistinvaraisesti havainnoimalla. Monesti tuotteet ovat vielä käyttökelpoisia. Esimerkiksi happamoituneen kerman tai vanhan maidon voi käyttää leivontaan, vaikkei niitä voisi enää sellaisenaan syödä. Ostamalla kaupasta alennustuotteita, joiden parasta ennen päivämäärä on pian, voit siis säästää rahaa, ja samalla vähentää kaatopaikalle päätyvää ruokajätteen määrää. Hieman nuhjuiset hedelmät tai vihannekset voi hyödyntää poistamalla tarvittaessa pilaantuneet osat. Tummuneista banaaneista voi tehdä vaikkapa banaanileipää, smoothien tai banaanipannukakkuja. 

Yksi keino hävikin vähentämiseen on osallistua Kerukaapin toimintaan. Kerukaapista voi kuka tahansa hakea hävikkiruokaa omaan käyttöönsä maksutta. Oman ylijäämäruuan voi myös laittaa jakoon Kerukaapin kautta. Kerukaapissa hyödynnetään ja jaetaan eteenpäin kauppojen ja ravintoloiden ylijäämäruokaa kehittäen samalla uutta, yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Se madaltaa kynnystä ruohonjuuritason toimintaan sekä edistää yhteisöllisyyttä ja jakamisen kulttuuria. 

Vähentämällä hävikkiä voit yksilönä vaikuttaa ympäristön ja ilmaston tilaan. Yksi keino hävikin vähentämiseen on osallistua Kerukaapin toimintaan. Kerukaapista voi kuka tahansa hakea hävikkiruokaa omaan käyttöönsä maksutta. Oman ylijäämäruuan voi myös laittaa jakoon Kerukaapin kautta. Kerukaapissa hyödynnetään ja jaetaan eteenpäin kauppojen ja ravintoloiden ylijäämäruokaa kehittäen samalla uutta, yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Se madaltaa kynnystä ruohonjuuritason toimintaan sekä edistää yhteisöllisyyttä ja jakamisen kulttuuria.

Kerukaappi-konsepissa on mahdollisuus myös työskennellä vapaaehtoisena osana muuta tiimiämme. Tarjoamme konkreettisen tavan oppia ja osallistua ruokahävikin vähentämiseen, ja siten olla osana globaalin ongelman ratkaisua. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan vapaaehtoiseksi, ota yhteyttä Mari Sahlsténiin, mari.sahlsten@gmail.com.

AJANKOHTAISTA