Keru

TEE ILMASTOTEKO JA VÄHENNÄ RUOKAHÄVIKKIÄ

Ilmastonmuutos on yksi aikakautemme suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistä, jota voi tehokkaasti hillitä vähentämällä ruokahävikkiä. Ruokahävikki aiheuttaa maailmanlaajuisesti jopa 6,7% kaikista ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasupäästöistä (FAO 2017).  Ilmaston kannalta pahimpia kuormittajia ovat liha- ja maitotuotteiden hävikki. Suomessa ruokahävikkiä syntyy 450 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä tuottaa vuosittain 1 000 miljoonan CO2 -ekvivalenttikilon verran ilmastoa lämmittäviä päästöjä. Pelkästään kotitalouksista vuosittain pois heitetyn ruuan määrä on vastaa ilmastovaikutuksiltaan 100 000 auton vuodessa tuottamia päästöjä. Ruokahävikkiä syntyy ruuantuotannon jokaisessa vaiheessa.

Suomen päivittäistavarakaupoista ja tukuista päätyy roskiin vuosittain 65–75 miljoonaa kiloa ruokaa.  Tätä ehkäisemään on kehitetty Keru, joka kerää ruokahävikki sekä kaupoista että ravintoloista. Kerukaappi palauttaa hävikin takaisin kiertoon, eikä syötäväksi kelpaava ruoka päädy kaatopaikoille. Myös kotitaloudet ja yksityishenkilöt voivat lahjoittaa ylijäämäruokaansa  Kerukaappiin. 

Keru-konseptilla kasvatetaan tietoisuutta ruokahävikki-ongelmasta ja sen vaikutuksesta ilmastoon. Turhaa ruokahävikkiä vähennetään hyödyntämällä ja jakamalla eteenpäin kauppojen ja ravintoloiden ylijäämäruokaa. Osana Keru-konseptia järjestämme myös hävikkiruoka-aiheisia kokkaustyöpajoja, joiden avulla halutaan kannustaa ja inspiroida ihmisiä kokeilemaan uusia ruokia ja ruuanlaittotapoja.

AJANKOHTAISTA