Keru

MITEN VÄHENTÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ?

Hävikkiviikon 9–15.9.2019 kunniaksi Keru-yhteisöjääkaappi jakaa vinkkejä ruokahävikin pienentämiseksi kotikeittiössä:

1. Suunnittele ostokset, älä osta ylimääräistä

2. Hyödynnä kaapista ja kotoa löytyvät ruoka-aineet. Jos ruokaa jäi, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa.

3. Muista, että Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa.

4. Tarkista maistamalla, haistamalla ja silmämääräisesti ennen kuin heität pois.

5.  Käytä vihannesten kaikki osat. Muista, että kuivia leipiä tai pehmentyneitä vihanneksia voi hyödyntää monessa ruuassa.

6. Säilö vihannekset hapattamalla ja pehmeät hedelmät hilloksi/mehuksi.

7. Tee isompia annoksia ja pakasta. Säilytä leipä pakastimessa.

8. Osta kaupasta alennettuja tuotteita.

9. Hanki ruokaa vain tarpeeseen. Älä hamstraa vaikka saisit edullisesti ellet ehdi käyttää tai syödä. Ruokaostoksille ei myöskään kannata mennä nälkäisenä, silloin helposti sortuu heräteostoksiin.

10. Pakkaus auttaa ruokaa säilymään pidempään. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat useimmiten moninkertaisesti pienempiä kuin hukkaan joutuvan ruuan.  

11. Etsi ja jaa muillekin vinkkejä hävikkiruuan hyötykäyttöön. Hyödynnä ruokahävikkiä hyödyntäviä yrityksiä: Lunchie, ResQ, Fiksuruoka.fi, We Food, Ravintola Loop jne.

12. Lahjoita itselle ylimääräiseksi jäänyt syöntikelpoinen ruoka teenpäin. Keru-yhteisöjääkaapille voi lahjoittaa avaamattomia pakkauksia. Ystäville, naapureille, fb-ryhmiin jne. voi lahjoittaa myös avattuja, hyvässä kunnossa olevia pakkauksia.



AJANKOHTAISTA